Ik hoor wel eens: “Ik ben zo hooggevoelig, presenteren is niets voor mij.”
Natuurlijk is het lastig om te spreken voor groepen als alle prikkels zo hard binnen komen. Je ziet en hoort ALLES, kritische ogen, fel licht in je ogen, een hoest achterin de zaal, iemand die op haar telefoon kijkt. Niet te doen!
 
Realiseer je dat het ook jouw goud is dat jij je publiek zo goed ziet. Jij kunt dus heel goed benoemen wat je ziet en voelt. Voorbeeld: “Ik zie jullie vraagtekens bij deze lastige theorie dus ik zal het in andere woorden uitleggen.” Of: “Ik voel wat onrust, is er behoefte aan een pauze?”
 
Tip voor als je gaat pitchen of speechen voor groepen:
Noem iets dat er speelt in DIT moment. Op deze plek, in het NU. Noem iets wat voelbaar is (bijv. de vorige spreker die indruk maakte, onrust in de zaal, de bijzondere locatie, sneeuw buiten). Je publiek voelt zich gezien en je creëert een gevoel van ‘samen’. 
 
Alles beter dan dat jij alleen maar met je hoofd bij jou verhaal bent en 0,0 oog hebt voor wat er voor je neus, bij jouw luisteraars, gebeurt.
Je hebt niet voor niets een hoop social skills en empathie, gebruik dit bij het spreken! Jouw hooggevoeligheid komt goed van pas bij het spreken in het openbaar.