Mijn verhaal/mijn visie

Het verhaal van

Sara Bruinsma

Als kind stond Sara al graag op het podium. Die droom viel in duigen toen ze van de toneelschool werd gestuurd. Met een lijf vol faalangst en super onzeker keerde ze weer terug naar huis. Zich voornemens om NOOIT meer het podium op te gaan. Ze heeft haar plezier op het podium weer helemaal teruggevonden omdat ze de ruimte kreeg volledig haarzelf te zijn.

Sara: “Vele jaren was ik de vaste presentator van Vrij-Spel in de Clifford Studio, een laboratorium voor professionele podiumkunstenaars. Dat vond ik enorm leuk om te doen. Hoe meer vrijheid ik kreeg hoe beter het ging. Na vele jaren vrijwillig werken als presentator besloot ik mijn vak te maken van presentatietrainer en sprekerscoach. De liefde voor spreken in het openbaar, dat wil ik overbrengen op anderen.”

Geboren in een woongroep, grootgebracht door een krachtige feministische moeder en een zorgzame vader combineert Sara een mild karakter met een stevige idealistische inslag. In een veilige sfeer nodigt zij jou uit om de noodzaak tot spreken te voelen en een krachtige presentatie neer te zetten.

Het vertellen van jouw verhaal of jouw missie is namelijk waardevol én, zodra jij er minder gestresst van raakt, ook heel leuk! Wil jij investeren in jezelf? Ben je bereid om uit je comfortzone te stappen? Wil je voor eens en voor altijd jezelf toestaan plek in te nemen? Dan ben je bij Sara aan het juiste adres.

 

Deze foto maakte mijn lieve vriendin Anne Marije van de Sande van mij.

Mijn verhaal

Ik heb altijd al iets gehad met presenteren. Op de lagere school presenteerde ik voor mijn klasgenoten, op feestjes en bij familiebijeenkomsten. Ik kreeg er gejuich, geklap en enthousiasme voor terug. En LOL dat ik er in had!

Als kind was ik bovendien gek op toneel. Mijn droom was dan ook om naar de toneelschool te gaan. Altijd ben ik daarin toegejuicht: “ga maar lekker dat podium op!” Na de vooropleiding deed ik vol goede moed auditie voor toneelscholen in het hele land. Overal wezen ze me af, behalve in Eindhoven.

GEEN PLEZIER MEER OP HET PODIUM

Lange dagen bracht ik door in het statige gebouw van de toneelschool. Maar na een half jaar stond ik weer buiten met een rapport vol onvoldoendes. Het advies van de leraren luidde: je moet de opleiding NU verlaten. Ik had er helemaal geen plezier meer in. Daarnaast had ik grote faalangst ontwikkeld.

In dat half jaar is het PLEZIER op het podium mij afgenomen. Ik heb eindeloos veel kritiek gekregen. Ook voelde ik me altijd bekeken en beoordeeld. Ze keken met een koude, technische blik naar mij. “Alles in jouw lichaam is krom,” zeiden ze, waarna ze aan mijn linkerschouder trokken en mijn rechterheup inzakte. Mijn stem was te hees. Ik moest leren mijn stem anders te gebruiken. Dat lukte niet, ook niet na 100 uur oefenen. Bovendien kon ik geen toneelteksten onthouden.

Ik ging terug naar mijn steunende ouders in Utrecht. Mijn dagen vulde ik met werken in een kledingwinkel waar nauwelijks klanten kwamen. Ik had nooit bedacht wat ik anders wilde doen dan toneel. Ik had ook geen idee waar ik naartoe wilde.

VOLLEDIG VRIJ PRESENTEREN

Uiteindelijk heb ik mijn ervaringen op de toneelschool gebruikt als motivatie. Want zoals de docenten mij daar behandeld hadden, dat kon echt niet! Ik besloot zelf een docentenopleiding te gaan doen. Docent Omgangskunde, daar leerde ik voor. In het laatste jaar koos ik voor de specialisatie ‘trainer sociale vaardigheden’. Daar maakte ik kennis met het prachtige vak van TRAINER. Echt iets voor mij!

Toen nodigde een vriendin me uit om te komen presenteren op haar theaterpodium. VRIJ SPEL heette dat. Dat heb ik een aantal jaren gedaan. Ik kon daar VEILIG oefenen. Ik ervaarde weer hoe leuk presenteren is. Het plezier op het podium kwam terug. Bij Vrij Spel heb ik geleerd om VOLLEDIG VRIJ te presenteren. Niet door te acteren, maar door contact te maken, te praten, te improviseren en te luisteren naar het publiek. Het regende complimenten. Daarom besloot ik: ik ga presenteren en trainen met elkaar combineren.

Teksten onthouden? Daar heb ik nog steeds moeite mee. Dat is best lastig bij het aankondigen van sprekers op een groot congres. Leve spiekbriefjes :-).

Het is te gek dat ik hier mijn beroep van heb kunnen maken. Ik ben dankbaar als ik van klanten hoor: “je nodigt me uit om mezelf zonder gêne te laten zien en volledig vrij te spreken.” Daar sta ik voor en daar ga ik voor.

PRESENTATIETRAINER

laat jezelf zien

Sara's manier van training geven en leren presenteren vind ik top! Ze legt het goed en begrijpelijk uit. Ze is enthousiast, open en eerlijk. Ze hielp me over mijn schroom en drempel heen om dingen gewoon te gaan proberen. Absoluut een aanbeveling als je wilt leren presenteren of een zetje in de goede richting nodig hebt om je presentatie skills te verbeteren.

Barbara Vehmeijer (deelnemer Women on a Mission),

Sara is een fijne presentatie coach die je met hart en ziel begeleidt. Ze ziet jou en je verhaal en zorgt ervoor dat het scherper en bondiger wordt. Met haar enthousiasme, eerlijkheid en prettige manier van communiceren brengt ze je telkens een stapje verder. Daarnaast schroomt ze niet om ook haar eigen kwetsbare kant te tonen. Het is duidelijk dat dit zoveel meer is dan alleen werk voor Sara. Inspirerend en liefdevol!

Wendy Ethard (deelnemer Women on a Mission),
Sara is heel duidelijk en helder en helpt je echt om rust en vertrouwen te krijgen in jezelf en het verhaal dat je wil vertellen.
Sophie Prent – deelneemster 1 daagse,

Ik durf mijn verhaal nu te vespreiden, doordat ik geleerd heb dat ieder verhaal, iedere boodschap ertoe doet, of deze nu groot of klein is. Deze training was een van de beste keuzes die ik heb gemaakt tijdens mijn ondernemerschap. ❤

Natascha Pelgrom, deelnemer Women on a Mission
Bedankt voor de mooie training. Op deze dag is mijn angst om te presenteren weggelopen. Ik belandde in een groep van wijze, zelfbewuste, moderne vrouwen en zij bleken stuk voor stuk met dezelfde onzekerheid te worstelen als ik. En stuk voor stuk doorbraken zij die onzekerheid. De mooie tools die we aangereikt kregen heb ik allemaal in mijn  gereedschapskistje gestopt. Sara, hartstikke bedankt voor het wondertje dat jij verricht hebt, het laten weglopen van mijn angst om te presenteren.
Angela Castricum, deelneemster 1 daagse