7 lessen van een ervaren politica over spreken in het openbaar. 

Voor een van mijn interactieve online sessies had ik een bijzondere gast uitgenodigd: Politica Lene Grooten. Ik had haar zien spreken op een event en zag bij haar dezelfde ontspannen en informele stijl van spreken waar ik mezelf ook zo goed bij voel. Zij deelde 7 lessen waardevolle spreeklessen met ons.

  1. Ontregel de zaal door ingewikkelde materie in een anekdote te verpakken

Moet je spreken over een taai onderwerp? Zoek er een passende anekdote uit de dagelijkse praktijk bij. Ga bellen met mensen die meer weten over dit onderwerp. Door je intro te starten met quotes van deze mensen, begint je presentatie een heel andere manier dan gebruikelijk. Het resultaat: je hebt direct de aandacht van je publiek. 

  1. Voorwerpen bij een grap zijn een no go! 

In de politiek moet je soms 10 uur achter elkaar naar elkaars presentaties luisteren. Hoe trek je dan de aandacht? Wat helpt is een grapje maken, of dat kan moet je wel goed aanvoelen. Ga vooral geen grappen voorbereiden! Herinner je dat moment nog van die stekker die er letterlijk werd uitgetrokken door Jolande Sap van de SP? Goed bedacht maar het pakte niet helemaal goed uit; de stekker werkte niet mee en het geheel voelde geforceerd aan. 

  1. Laat je menselijkheid zien

Lene: “Toen ik mijn speech uit mijn tas wilde pakken pakte ik, per ongeluk, de tekening van mijn dochter uit mijn tas. Dat heb ik toen wel benoemd omdat ik daarmee laat ik blijken; we zijn allemaal maar mens. Dat paste bij die bijeenkomst en dat publiek heel goed.”

  1. Zenuwen en ongemak worden minder als je het vaak doet.

Wat helpt tegen zenuwen rondom spreken is vooral: veel DOEN. En mild zijn voor jezelf. Het blijft spannend, dat is normaal en hoort er bij. Vertrouw op dat het steeds beter gaat naarmate je het vaker doet. 

In het begin schreef Lene al haar teksten uit. Dat doet ze inmiddels niet meer. Ze gebruikt alleen een paar steekwoorden en gaat gewoon vertellen. Dat past bij haar en werkt voor haar. Kijk wat voor JOU werkt. 

  1. Zoek de verbinding met mensen met een andere mening

Het uitvergroten van de verschillen, kan een strategie zijn die werkt maar soms is het ook goed om ‘m om te keren; verbinden. Zoek naar de raakvlakken tussen mensen. Hoe dan? Bijvoorbeeld door niet te veel het punt van onenigheid te benoemen, maar juist te benadrukken waar je het wél eens bent. Vergroot dat uit.

  1. Gooien met wol is al lang niet meer origineel. 

Je kunt meer interactie krijgen met het publiek door nieuwsgierig te zijn. Vraag letterlijk hardop; wie zitten hier eigenlijk in de zaal? Wat brengt jou hier? Ga ervan uit dat de mensen in de zaal het ook spannend vinden en zorg voor een veilige en informele sfeer. Bijvoorbeeld door mensen met elkaar te laten kennismaken (even kletsen met je buurvrouw). Een bol wol rond gooien om verbinding letterlijk uit te beelden is creatief maar voelt soms wat te veel gekunsteld. Een gooi-microfoon is wel heel leuk en werk goed.

  1. Je kunt nooit ALLES van ALLES te weten.

Wanneer heb je genoeg kennis om te mogen spreken? Ieder heeft iets in te brengen vanuit zijn eigen rol. De een is ervaringsdeskundig, de ander is juridisch onderlegd. Met ieders inbreng vertel je samen het hele verhaal. Je hoeft als spreker niet alles in één te zijn. Pak de rol die bij je past en durf ook te zeggen als je iets niet weet. “Ik weet het niet.” is ook een prima antwoord en maakt jou niet minder geloofwaardig. 

Maar hoe zorg je er voor dat wat je WEL weet een beetje logisch je mond uit rolt? En wat als je zenuwen NIET weg gaan als je een tijdje aan het spreken bent? Wil je deze en meer lessen leren over spreken in het openbaar? 

Sluit vooral een keer aan bij een van de zoom meetings van Women on mission!

Women on a Mission is een traject voor vrouwen die willen leren hun missie krachtig te verwoorden. We ontmoeten elkaar op live bijeenkomsten en op online zoom sessies. Op 1 April start dit drie maanden traject. Meld je vóór 1 februari aan en maak gebruik van de  vroeg-boekkorting. Want, de tijd van bescheidenheid en perfectionisme is voorbij. 

De wereld heeft vrouwelijke leiders nodig. Spreek je uit!

Women on a mission