Bij YogaPoint in Amsterdam Noord doe ik regelmatig een vorm van yoga waarbij ik vrijwel niets doe. Het is diep ontspannen door  de hele tijd te liggen in een bepaalde houding. Er zijn ook periodes in mijn leven dat ik deze vorm van yoga liever oversla omdat ik het gevoel heb dat er bijna niets gebeurt, alsof ik gewoon maar een beetje nutteloos lig te chillen. Maar, let op, ondertussen strek ik allerlei spieren, maak ik bindweefsel los en door de diepe ademhaling herstelt mijn lichaam. Er gebeurt dus eigenlijk van alles! Deze vorm van yoga is voor mij een noodzakelijke pauze in hectische tijden.

Hetzelfde geldt voor stiltes in presentaties*. Het lijkt alleen maar stil. Alsof er niets gebeurt. Loze ruimte die eigenlijk opgevuld zou moeten worden met nuttige informatie. Ondertussen gebeurt er juist héél veel. De kernboodschap waarmee je start of het verhaal dat je vertelt kan dan namelijk landen bij je luisteraars. Je ‘publiek’** kan even nadenken over wat je zegt en voelen wat het met ze doet. Nadat jij een uitspraak hebt gedaan, je mening hebt gegeven of je inzicht hebt gedeeld gaan je luisteraars verbindingen leggen in hun eigen hoofd. Ze gaan associëren,  herinneringen komen boven of ideeën poppen op. Stilte geeft zowel je publiek als jezelf de nodige ruimte om te ademen, te voelen en te denken. Gun jezelf en je publiek deze waardevolle tussenruimte.

“Laat je woorden landen op een bedje van stilte”, zeg ik altijd in mijn trainingen. Dat klinkt zo lekker poëtisch en ik kijk er dan ook heel diepzinnig bij. 🙂 Met de stilte die ik daarna laat vallen onderstreep ik het belang van mijn woorden. Dan hang ik nog een flap op met daarop de simpele tekst: STILTE IS MAGIE. Zo weet ik zeker dat de deelnemers dit onthouden en stilte een plek geven in hun presentaties.

Vind jij stiltes in presentaties ongemakkelijk? Word je je dan te zeer bewust van jezelf? Ratel jij maar door? Rijg jij zinnen aan elkaar zonder pauze? Wil jij dit veranderen? Je zou kunnen beginnen met tijdens het spreken, in gedachten, letterlijk een PUNT achter een zin te zetten. En dan een korte stilte laten vallen na elke zin.Gun jezelf om hiermee te oefenen. SUCCES. PUNT. STILTE. JIJ KUNT DIT. PUNT. STILTE.

*met presenteren bedoel ik álle vormen van spreken in het openbaar. Van workshops geven tot TED talks tot jezelf voorstellen in een kring.

** met publiek bedoel ik luisteraars in de brede zin.

Wil jij samen met mij werken aan je presentatievaardigheden? Zie welk pakket bij je past: https://saratraint.nl/trainingen-coaching/