Een talk van 10 minuten over het thema: ‘dit ben ik echt. Op het podium van het DeLaMar theater voor de social impact theatertour. Voor een live stream. Ga er maar aan staan. 15 dappere sprekers durfde het aan.  

De grootste uitdaging?

Vol spontaniteit en echtheid en ondertussen woord voor woord voorbereid daar staan. Vol zelfvertrouwen en tegelijkertijd recht uit het hart, eerlijk en kwetsbaar. Kortom; wat er voor jou uitziet als ‘natuurlijk presenteren’ is heel hard werken vooraf door de sprekers en de presentatiecoach. Het is echt een mooi, dapper en persoonlijk proces. 

Wat volgt is de grootste beloning. Jaika Koot zei hierover: “Er gebeuren super mooie dingen als je gaat staan voor je missie en daarin je volledige zelf durft te zijn.” En Jonathan Bouter zei achteraf: “Ik krijg super veel reacties! Dit is wat er gebeurd als je durft te staan voor wie je bent en als jij je missie leeft. De kracht van zichtbaarheid.’

Voor wie nieuwsgierig is. Hier mijn 7 meest genoemde tips en feedback aan de sprekers:

  1. Be a storyteller!

Jij bent de held van jouw verhaal. Vertel een menselijk verhaal waarbij je iets overwonnen hebt. Een verhaal dat raakt. Deel ook vooral je inzichten! Wat leerde je door wat je mee maakte? Waar sta je nu? Eer de persoon die je geworden bent door jouw reis.

2. Roep beelden op.

Maak je verhaal beeldend door te vertellen WAAR, met WIE en WANNEER je WAT meemaakte. Benoem ook je zintuigen. “Het leven stroomde door mijn lichaam” vertelde Ellen Kok, prachtig!

Zoom in op belangrijke momenten en leg alles uit. Op die manier neem je het publiek echt mee. Vertel bijvoorbeeld niet alleen dat je driftbuien had maar ook wat jou dan boos maakte en hoe die buien er uit zagen. “Mijn drie kinderen riepen steeds ‘papa, papa, papa’ terwijl ik een belangrijke klant aan de telefoon had. Ik merkte dat ik langzaam boos werd en op een bepaald moment zelfs letterlijk de deur voor de neus van mijn kinderen dichtsloeg. Mijn lijf vol woede en spanning.”

3. Zorg voor rust in je talk.

Neem de tijd voor stiltes. Adem dan even goed in door je neus. Zet letterlijk een PUNT achter elke zin. Je publiek heeft tijd nodig om het verhaal te laten landen en zelf heb je tijd nodig om in contact te blijven met jezelf en met je publiek.

4. Durf ruimte in te nemen. 

Als je daar dan toch staat zorg dan dat iedereen je ziet. Ja dat is eng. Maar een mega krachtige ervaring als het lukt. Dus rug recht, armen verwelkomend langs je lijf en benen naast elkaar. Ga staan voor wie je bent en wat jij te vertellen hebt.

5. Zorg voor interactie met het publiek.

Dat kan al door het stellen van een vraag tussendoor. 

Wat ook helpt: In de camera kijken. Het is een klein rondje, maar thuis zitten honderden mensen jou recht in de ogen te kijken.  Maak dus contact met je luisteraars, ook al zitten ze thuis achter de laptop. Luisteraars voelen het als je alleen maar met jezelf bezig bent. Zet je ‘gedoe’ aan de kant en richt je op wat je wilt voor je publiek. Je grote missie, daar doe je het voor!

6. Oefen, oefen en nog eens oefen.

Laat je stem horen, maak je stem warm. Zing bijvoorbeeld op de fiets of onder de douche. Neem je verhaal op voor jezelf of (als je durft) voor anderen. Doe je verhaal zo vaak als je kunt voor wie het horen wilt en ja, zelfs voor wie het niet meer horen kan.

7. Wees on-volledig

Schrap en herschrijf tot het verhaal goed en eigen voelt. Geen volledige levensverhalen, liever één verhaal goed vertellen dan 10 anekdotes een beetje.

Voel je dat je hier wel wat mee wilt of kunt? Gaat er al iets kriebelen? Wil je weten hoe het voelt om op een podium je verhaal te doen? Luister dan vooral eens naar deze visualisatie van jou op het podium. 

https://www.spreek-tijd.nl/visualisatie-jij-spreekt

En laat me vooral weten als je ik je kan helpen bij de voorbereiding op jouw talk. Ik doe het met liefde.