Hier volgt een lijst van Sara’s favoriete boeken. Deze boeken inspireren Sara om steeds vrijer te zijn in haar denken, lichaam, spreken en leven. Deze boeken geven moed, inspiratie, kennis, rust en zelf-liefde.

Over volledig vrij jezelf zijn.

 • ‘Ongetemd leven’ – Glennon Doyle 

“Hoe moediger je bent, hoe gelukkiger je wordt.” Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in ‘Ongetemd leven’ zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn.
Dit is momenteel absoluut mijn favoriete boek. Het gaat 100 procent over alles waar we met Free Women (insta membership) mee bezig zijn. Jezelf vrijmaken van schaamte, schuld en alles wat wij en de maatschappij (vaak onbewust) aan onszelf opleggen. Onder al ons vriendelijke en aangepaste gedrag schuilt een prachtig wild wezen. Dit boek gaat over spiritualiteit (Weten), liefde (Voelen), activisme (Doen), opvoeden, veiligheid, jezelf zijn, vrouw zijn, vallen en weer opstaan. LEES.DIT.BOEK en geef het aan al je vriendinnen.

 • ‘De moed van imperfectie’ – laat gaan wie je denkt te moeten zijn.

Dr. Brené Brown (18 november 1965) is professor aan de Universiteit van Houston waar ze meer dan 12 jaar onderzoek deed naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze is bekend van haar TEDTalk die meer dan 21 miljoen keer is bekeken en schreef de bestsellers ‘De moed van imperfectie’, ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘Sterker dan ooit’.
Brené Brown beschrijft in ‘De moed van imperfectie’ hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van “Wat zullen anderen wel niet denken?” naar “Ik ben goed genoeg”.

Over vrijer worden in je gedachten en zelf-liefde.

 • ‘Het leven houdt van je’

Louise Hay heeft wereldwijd meer dan 50 miljoen boeken verkocht van Je kunt je leven helen. Haar leer gaat vooral uit van affirmaties en positief denken. Al meer dan 30 jaar helpt zij mensen over de hele wereld om hun krachten voor persoonlijke groei en zelfheling te ontdekken en te ontwikkelen.
‘Het leven houdt van je’ is een van Louise Hays geliefdste affirmaties. Het is de kerngedachte die haar leven en werk verwoordt. Samen met Robert Holden onderzoekt zij in dit boek wat ‘het leven houdt van je’ werkelijk betekent.

 • ‘Gebruik je innerlijke kracht’ van Louise Hay

Louise verdiept haar filosofie van jezelf liefhebben en geeft manieren aan waarop je dit kunt leren door: naar je innerlijke stem te luisteren, je innerlijke kind lief te hebben, je gevoelens te uiten, open te staan voor welvaart, je creativiteit te uiten en nog veel meer. 

Over vrijer worden in je lijf

 • ‘Op je lijf geschreven’ van Mayra Louise

Stop met wegen. Start met leven. Je eigen spiegelbeeld haten, denken dat je leven beter wordt als je maar wat kilo’s kwijt bent, elke maandag opnieuw beginnen met diëten… Herkenbaar?
Mayra Louise zat zelf twintig jaar lang vast in dit patroon, tot ze ontdekte dat het zonde was van haar tijd, en haar leven.
In dit boek deelt ze op persoonlijke en soms hilarische wijze haar verhaal en de belangrijkste inzichten die ze de afgelopen jaren leerde. Over waarom het schoonheidsideaal een lachertje is, waarom geluk niet in je kledingmaat of gewicht zit, en waarom ook jij goed genoeg bent.

Na het lezen van dit boek was ik zo VOL van dit onderwerp dat ik besloot een speciaal traject te gaan ontwikkelen voor volle vrouwen die zichtbaarder wilde worden. Helaas sneuvelde dit plan weer. De volle vrouwen die ik sprak wilden liever niet het label ‘vol’ opgeplakt krijgen. 

Over vrijer worden door kennis van je vrouwelijke lichaam en cyclus 

 • ‘De Cyclus Strategie’, Maisie Hill

Gebruik je hormonen en laat je cyclus in je voordeel werken. Dit is echt mijn nieuwe bijbel. Door dit boek en door het luisteren naar de podcast van Women Fundamentals – Lena leerde ik alles over mijn cyclus. Sindsdien hou ik ook een cyclus-dagboek bij, waardoor ik in de gaten heb wanneer ik in welke fase zit en wanneer ik dus beter binnen kan blijven. 

 • ‘Wild Feminine: Finding Power, Spirit & Joy in the Female Body’, Tami Lynn Kent

Wild Feminine reveals the amazing potential of the female body: the potential to create, to heal, and to transform the energy of a woman’s everyday life. Journey deep into the heart of your body. Travel the terrain of feminine wounds.

Eerlijk? Ik heb al maanden het plan dit boek te lezen maar ik ben niet zo goed in Engels lezen dus ik leer alleen kleine stukje. Maar die kleine stukjes beloven veel goeds. Het onderwerp sluit natuurlijk naadloos aan op mijn Free Women traject op instagram. 

Over feminisme en vrijer worden in deze door mannen gedomineerde wereld

 • ‘Damn, Honey’. Een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. Door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen 

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.
Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Damn, Honey heeft ondertussen een Instagram (@damnhoneyhetboek) en podcast (Damn, Honey; overal waar je podcasts kan luisteren). Dit boekje heb je zo uit en is hilarisch. Het luisteren naar al hun geweldige podcast afleveringen kost meer tijd maar geeft enorm veel kennis, inzichten, lol, verdieping en voldoening dat je wilt blijven luisteren. Ik heb deze twee vrouwen mogen coachen en ben fan.

 • Krabben

Van vrouw tot vrouw onderzoeken Borrel en Deelen waarom vrouwen geneigd zijn elkaar genadeloos te veroordelen. Waarom roepen Sylvana Simons en Romy Boomsma zoveel weerstand en woede op bij vrouwen en waarom wordt de uitgesproken zangeres Merol minder gehaat? Zijn vrouwen echt als krabben in een mand, elkaar naar beneden halend om zelf hogerop te komen? Door middel van gesprekken met diverse vrouwen en door onderzoek te doen naar elkaar willen Borrel en Deelen het tegenovergestelde leren: hoe kunnen vrouwen elkaar bevrijden van die neerhalende blik?
Ik heb deze twee vrouwen mogen interviewen en ben fan.

 • De schaamte voorbij 

In oktober 1976 publiceerde Anja Meulenbelt haar openhartige relaas ‘De schaamte voorbij’. 110.000 exemplaren vlogen er over de toonbank, en het ‘cultboek van het neo-feminisme’ werd in acht talen vertaald. Het toont de Amsterdamse vrouwenbeweging in haar turbulente beginjaren. Het vertelt over de euforie en de solidariteit. En het verwoordt op onnavolgbare wijze de gevoelens van talloze vrouwen.
Mijn ouders gaven dit boek aan elkaar cadeau één jaar voor mijn geboorte. Dat zegt veel, vooral dat feminisme mij met de paplepel is ingegoten. 

Over vrijer worden van je gedachten

 • ‘De kracht van het NU’, Eckhart Tolle

Eckhart Tolle is een van de geliefdstee en inspirerendstee spirituele leraren van dit moment.
Als we volledig aanwezig kunnen zijn en iedere stap in het Nu kunnen zetten, kunnen we de werkelijkheid ervaren van zaken als ‘overgave’, ‘vergeving’ en ‘het onnoembare’. Zo kunnen we onszelf openstellen voor de transformerende ervaring van De kracht van het Nu.
In de tijd dat ik een mindfulness-training volgde wees mijn favoriete (en spiritueelste) oom mij op het feit dat ‘ik niet mijn gedachten ben’. Het fascineerde mij enorm dat hij dat zei. Toen ik vervolgens 10 dagen alleen naar New York ging nam ik dit boek mee en drong het helemaal tot mij door. Wouw, ik ben mijn gedachten niet. Ik ben mijn pijn niet. Ik ben mijn emoties niet. Ik kan dit alles observeren. In het NU en een enorme vrijheid en rust ervaren.
Jaren later kreeg ik van een vriendin..

 • ‘Geluk zonder voorwaarden: wij zijn onze gedachten niet’, een boek van Michael Alan Singer

In ‘Geluk zonder voorwaarden’ helpt Michael Singer je jezelf te bevrijden van negatieve gedachten en om werkelijk vrij te zijn. Dit boek sluit prachtig aan op Eckhart Tolle en leest wat makkelijker. 

Laat me vooral weten wat jouw favoriete boek is!