‘Het is niks voor mij om zo zichtbaar te worden, want ik ben niet zo’n type.’

Bijvoorbeeld:

“Ik ben introvert dus het past niet bij mij.” Of..

“Ik heb niet het uiterlijk van wat je vaak ziet.”

Het klopt, de meest zichtbare types zien er ongeveer hetzelfde uit en zijn vaak extravert. 

Dan denk jij: ‘Kom ik aan, ik zie er totaal anders uit met mijn korte/kroes/rode haar/hoofddoek, een bril/beugel/rolstoel en bolle billen/spillepoten/sproeten. Dan kan ik me best voorstellen dat je denkt: Er is een norm waar ik niet aan voldoe. Het is niet overal veilig om zichtbaar te zijn dus logisch dat je bang bent voor oordelen. 

Juist daarom, omdat het niet divers is, zou het te gek zijn als juist jij zichtbaar wordt! Daar gaan we weer: Doe het niet voor jezelf, maar doe het voor de ander!

Doe het voor die stoere vrouw die kort haar heeft, maat 46 en een bril draagt of voor die slimme dame in die rolstoel, voor die biseksuele meid die zich niet herkent in het hetero landschap wat je steeds ziet. Doe het dan voor hen!

Laten we het SAMEN doen, met alle soorten sprekers die we zijn. Juist omdat we zo verschillend zijn. Omdat de een zachter praat en minder woorden gebruikt dan de ander. De een meer beweegt dan de ander, vaker somber is of een hoofd vol theorieën heeft. De een zoveel emotie laat zien en de ander veel meer ratio. Dat is juist allemaal zo enorm welkom! Gelukkig gebeurt het al steeds vaker. Het zou echt een verademing zijn als je OVERAL waar mensen spreken in het openbaar, meer diversiteit zou zien. Zodat iedereen zich mag herkennen en zodat iedereen het gevoel heeft er te mogen zijn. 

Omroep Zwart is een mooi voorbeeld van meer diversiteit in de media: Een plek waar iedereen zich in kan herkennen.

Weet jij nog andere voorbeelden of mensen die zich hiervoor inzetten?