Daar sta je dan. Het is jouw moment, iedereen kijkt vol verwachting naar jou. Er is een stilte voordat je gaat spreken. Je voelt de spanning opkomen en dan weet je weer wat jou te doen staat.

Neem ruimte in en neem hier de tijd voor. Stilte, rust en persoonlijk leiderschap begint al voordat je gaat spreken.
Neem de tijd om te voelen wat wat zo staan voor een groep met je doet.
Zak een beetje door je knieën. Daarmee ‘zak je in’ op deze plek, alsof je met je voeten in het zand zakt. Adem diep in en uit.
Kijk rustig om je heen en naar je ‘publiek’. Je ontmoet vriendelijke ogen maar ook kritische ogen. Een afwachtend ‘publiek’ kan voelen als een monster dat jou aankijkt. Best spannend! Kijk het “monster” en daarmee je angsten recht in de ogen. Ga het niet uit de weg. Adem door en voel dat het spannend is. Dat is goed! Het is ook écht belangrijk dat jij spreekt. Jouw spanning is een vorm van respect voor je publiek.
Stel het publiek gerust door ze welkom te heten met je non-verbale houding. Stel ook jezelf gerust, ook jij bent welkom op deze plek. Het is er veilig omdat jij voor jezelf zorgt.
Je publiek kan ontspannen.
Ja, dit is jouw spreektijd.
Daar ga je.
Veel plezier.

Foto door Jose Derks genomen tijdens het B&B-Talks event van Bites & Business. Ik mocht daar samen met Josanne Toussaint de sprekers coachen en aankondigen.