Kans

Krijg je de kans om te spreken in het openbaar?

Vertel een verhaal!

Storytelling. Je hoort het overal. Het vertellen van verhalen, dat is waarmee je harten steelt.

Dat lijkt zo makkelijk, maar het is best lastig om écht goede verhalen te vertellen. Als iemand je zou zeggen “vertel eens lekker spontaan een verhaal over jezelf”, is de kans groot dat je dicht slaat.

Herman

Makkelijker is het om verhalen van andere mensen te vertellen. Ik kan bijvoorbeeld best vertellen over Herman. “Herman had spreekangst. Hij was duidelijk niet op zijn gemak in zijn eigen lichaam. Zoveel kilo’s, zoveel zweet onder de oksels en zoveel ongemak. Ik zag letterlijk de onzekerheid van z’n gezicht druipen. Hij is gepest vroeger, waardoor hij nu voor een groep ineen krimpt. Toch heeft Herman het aangedurfd om een presentatietraining te volgen bij Sara Traint. Herman is zijn eigen verhaal gaan vertellen en heel veel gaan oefenen. Bleek dat hij een groot gevoel voor humor heeft waarmee hij het publiek inpakt. Hij heeft tegenwoordig plezier op het podium.”

Dit verhaal geeft hoop. En jullie denken dan: dat doet Sara mooi. Herman had een probleem, Sara loste dat voor hem op. Het is een succesverhaal waarbij ik mezelf krachtig neerzet. Lekker veilig. Toch?

Zou dit verhaal niet  veel meer indruk maken als Herman het zelf vertelde?

Beter dan dat ik een perfect beeld van mezelf neer zet en alleen maar vertel hoe de Hermannen onder ons zweten en het moeilijk hebben. Perfecte verhalen zijn ongeloofwaardig en we herkennen ons er niet in.

Eigen verhalen eerst

Mijn uitnodiging aan jou is om je eigen verhalen te gaan verzamelen.

Ter voorbereiding op die indrukwekkende speech die je wilt geven over een onderwerp dat voor jou heel belangrijk is.

Verhalen zijn overal als je goed om je heen kijkt. Of denk eens terug aan je eigen jeugd of je leven tot nu toe. Het hoeven geen super dramatische verhalen te zijn. Het lijkt of elke ondernemer tegenwoordig vertelt: “ik had een burn-out (of was ernstig ziek), nam ontslag en nu doe ik wat mijn hart mij ingeeft:”. Je hoeft dat niet mee te maken om een goed verhaal te hebben.

Andere voorbeelden van verhalen zijn:

  • Hoe je op het idee kwam om jouw onderneming te starten of hoe jij bij deze baan bent gekomen. Hoe eng het eerst was maar hoe je steeds meer je draai vind.
  • Je bevalling of het eerste jaar als ouder van een kind. Phoe, wat een verhaal is dat!
  • Hoe jij je liefje hebt ontmoet. Met alle onzekerheid en vlinders die daar bij horen.
  • Of als je geen liefje hebt het verhaal hoe het is om geen liefje te hebben. De ongemakkelijke dates die je dan misschien hebt of hoe heerlijk jij het vindt om alleen te zijn.
  • Het verhaal van jouw verlegenheid. En hoe dat in je leven impact heeft gehad.
  • Of het verhaal van jouw humor. Die soms heel goed van pas komt. Zoals op die ene begrafenis, waar iedereen alleen maar kon huilen. Maar dat het soms ook onhandig is.

Sparren

Als je met mij wilt sparren over je verhaal, leuk! Laat even een berichtje achter.

Dan laden we jouw verhaal met beelden. Zodat je meer vertelt dan alleen dat inzicht dat je op deed. Mooi dat jij leerde om in het hier en nu te leven.  Waar leerde je dat? Was je op reis? Was je ziek? Wanneer was dat? Een warme zomerdag of een herfstige regendag? Met wie was je? Wie zei er precies wat tegen jou? En wat voelde je toen?

Neem ons mee in je verhaal. Dan zijn we écht bij jou en kunnen we jou volgen.

Let op!

Overigens zijn verhalen over jezelf NIET geschikt voor bruiloften en begrafenissen. Dan is het gepaster om de ander centraal te stellen en verhalen over de ander te vertellen.

Hoe dan ook: vertel een verhaal en maak connectie met je luisteraar. Ze zullen aan je lippen hangen.