Je gaat het podium op om een presentatie te geven of jij bent de volgende die iets moet zeggen in een kringgesprek. Voor even sta jij vol in de belangstelling. Op zo’n moment ben je jezelf ineens pijnlijk bewust van jezelf.

Je bent één en al zelfkritiek en eigenlijk vind je niet dat jij de moeite waard bent om daar te staan. Herkenbaar?

Vaak kunnen we andermans imperfecties prima accepteren, maar als het om onszelf gaat wordt dat ineens lastig. Misschien helpt het om te weten dat jouw luisteraars zich beter zullen voelen als jij jezelf kunt accepteren zoals je bent.

Je publiek is je spiegel

Je hebt misschien zelf wel eens naar een presentatie gekeken van iemand die zich duidelijk niet op zijn of haar gemak voelde. Hoe voelde dat toen voor jou? Waarschijnlijk werd je er zelf ook ongemakkelijk van.

Als jij iets gaat vertellen tegen een groep mensen, dan houd je hen eigenlijk een spiegel voor. Stel jij staat daar met gedachten als: ik ben veel te dik, ik heb een stomme neus, ik kan mezelf maar beter een beetje verstoppen in mijn grote vest. Je zult dan met alles wat je doet uitstralen dat je jezelf liever niet ziet. En als jij jezelf niet kunt accepteren, accepteer je hen dan wel? Als jij kritiek hebt op jezelf, heb je dan ook kritiek op je luisteraars?

Accepteer dat je niet perfect bent

Wat zou er gebeuren als je dit zou omdraaien? Je staat daar gewoon lekker te staan met je dikke billen (in mijn geval zijn het best wel dikke billen, maar het mag natuurlijk ook je slungelige lange lijf of je ontplofte haardos zijn). Je weet dat je niet perfect bent, maar je laat zien dat het je helemaal niks uitmaakt. Dat je accepteert wie je bent, inclusief de imperfecties die bij jou horen. Dan geef je dát door aan je publiek. Je geeft de mensen in je publiek het gevoel dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat je ook hen volledig accepteert. En zo worden jouw imperfecties juist je kracht. Bij perfectie voelen mensen zich namelijk helemaal niet op hun gemak. Het geeft het gevoel dat je de schijn ophoudt en dingen wegpoetst die menselijk zijn.

Een cadeautje voor je publiek

Als jij jezelf kunt accepteren is je presentatie eigenlijk al direct een groot succes. Jij ademt, je publiek ademt. Jij lacht, je publiek lacht. Het resultaat: algehele ontspanning en acceptatie. Een zaal vol mensen die zichzelf goed voelen. Fijn! Probeer jezelf dus te accepteren, hoe moeilijk dat ook is. Je geeft daarmee jezelf én je publiek een cadeautje.

Denk je nu: ja, ho eens! weet je wel hoe lastig dat is?

Ja, dat weet ik. Bij mij gaat het ook niet vanzelf. 🙂

Daarom deze zomer: een 2-daagse presentatietraining op een prachtige boerderij in mijn eigen dorp Ilpendam.

Of meld je aan voor de 1-daagse in september.

Twijfel je? bel me even voor overleg. tel 06 24229888