Feedback van een vriendin

Mijn lieve vriendin Anne Marije zei laatst tegen mij: “je bent een parel. Je hebt zoveel te geven aan de wereld. Maar dan is het ook echt belangrijk dat je stil kan zijn. En niet alleen maar naar buiten gericht. Alleen maar gaan, op energie, als een soort motor vooruit steven.”

Slik. Ze heeft gelijk.

Dat is wel momenteel wat ik deed de laatste tijd. Ik heb gigantisch veel energie en doe-kracht.

Ik ga en ik ga, trainingen geven, webinars, netwerken, hoppa!

Mijn vriendin wilde dat ik stil ben. Naar binnen keer en reflecteer op wat er allemaal gebeurt. Ze heeft zo enorm gelijk!

Een beweging van binnen naar buiten

Ik zeg het in mijn presentatie trainingen ook. Bezinning is zo ontzettend belangrijk voordat je naar buiten treedt. En nadát je naar buiten bent getreden. Het is steeds een beweging van naar binnen en dan weer naar buiten. Want alleen naar buiten, dan lijkt het alsof je veel energie hebt. Maar uiteindelijk put het je toch uit. Of verlies jij je eigen wijsheid. Of contact met jezelf.

Heel goed punt lieve Anne Marije van de Sande. Dankjewel hiervoor. Ik neem al weer veel meer rust.

Waarom het eigenlijk belangrijk is om naar binnen te keren voordat je naar buiten treedt?

Stilte in presentaties

Voordat je het podium opgaat is het belangrijker om even stil te zijn. Hoor wat er is om je heen. Adem diep in. Als je door je neus in ademt komt er meer zuurstof. Tijdens het inademen kan je dan voelen dat je ademhaling een beetje zakt. En dat helpt enorm bij presenteren. Want een hele hoge adem is onrustig, ook voor de luisteraars.

Terwijl je aan het ademen, luisteren en voelen bent, heb je meer oog voor je omgeving. Wat zie je dan om je heen? En wat hoor je om je heen?

Je publiek heeft ook even tijd nodig om te wennen aan jou en te beseffen…”Waar zijn we nu? Aha, die persoon gaat spreken.” Het publiek is soms nog bezig met de vorige spreker, de koffie die eigenlijk niet echt te drinken was of de reis die ze net gemaakt hebben.

Ze zien een spreker die de tijd en de rust neemt en ze denken: “Oh goed, ze neemt rustig de tijd. Dan kunnen wij dat ook doen.”

Dit moment hoeft maar vier diepe ademhalingen te duren. Het wordt niet gênant en eigenlijk alleen maar prettig.

Daarvoor is het belangrijk dat je iets naar binnen treedt voordat je naar buiten treedt. Als je dan even rustig adem hebt gehaald, goed om je heen hebt gekeken. Goed hebt geluisterd. Beide voeten op de grond. Beseffen waar je bent op dat moment in het nu. Is je verhaal daarna steviger en sterker.

En mijn verhaal dan?

Het helpt dan niet om tijdens dat ene stille moment al het hele verhaal weer door te nemen, want dan ben je niet aan het luisteren, kijken en ademen. Dat verhaal komt vanzelf daarna. Echt! Dat heb je voorbereid in de dagen ervoor. Of je hebt het niet hoeven voor te bereiden, want het verhaal hoort gewoon bij je. En je kan het altijd vertellen. Het zijn je eigen woorden. Het is jouw eigen leven. Het is jouw eigen verhaal.

Laat de stilte echt stil zijn.

Neem even de ruimte om te denken: waar wil ik graag staan? Sta ik echt op de goede plek?

Ja, ik sta.

Ja, ik kijk om mij heen.

Ja, ik luister.

Ja, ik adem.

Ik adem nog een keer. Mooi.

Ja, we kunnen beginnen.

“Ja, ik ben ….”

Schrijf je in voor de twee-daagse presentatie training in september om met dit alles te oefenen!